Termotransfer (TT)

Termotransfer etiketter identifieras lätt av den skarpa, ofta glänsande, tryckta ytan. Tydligheten uppnås genom att använda färgband som när den värms upp av skrivhuvudet smälter på etiketten för att bilda bilden. Bläcket absorberas så att bilden blir en del av mediet. När den matchas med lämpliga media är termisk överföringsteknik inte bara ogenomtränglig för värme och fukt, utan bilden kan inte gnuggas av, vilket gör de utskrivna etiketterna till de mest hållbara som finns. En ytterligare fördel med denna teknik är kontinuiteten i den utskrivna bilden. Eftersom färgen och densiteten på den utskrivna bilden bestäms av färgbandet och skrivarens upplösning, ger termotransfer konsekvent, tillförlitlig utskrift på varje etikett. Denna teknik ger bildkvalitet och hållbarhet som är oöverträffad av andra utskriftstekniker.

Det specifika etikettmaterialet och färgbandet måste matchas noggrant för att säkerställa utskriftsprestanda och hållbarhet. Genom att välja rätt kombination av media och färgband, såväl som lim, kan användare skapa etiketter av arkivkvalitet för att motstå extrema temperaturer, exponering för ultraviolett ljus, kemikalier, sterilisering och mer. Typiska tillämpningar för termotransfer inkluderar: produktidentifiering; kretskort spårning; permanent identifiering; prov- och filspårning; tillgångsmärkning; lageridentifiering; certifieringsetiketter; laboratorieprover; kylförvaring och frysar; och utomhusapplikationer.

Fördelar med termotransfer

  • Termotransfer ger skarp, högupplöst text, grafik och streckkodsutskrifter för maximal läsbarhet och skanningsbarhet.
  • Termotransfer ger utskrifter med lång livslängd.
  • Termotransfer möjliggör batch- eller enkeletikettutskrift med praktiskt taget inget avfall.
  • Långsiktiga underhållskostnader är låga jämfört med punktmatris-, bläckstråle- och laserutskrift.
  • Termotransfer kan skriva ut på ett nästan obegränsat utbud av media.
  • Termotransferskrivare är vanligtvis byggda mer hållbart än matris- eller laserskrivare, vilket möjliggör tillförlitlig drift i såväl industri- som kontorstillämpningar.

Begränsningar för termotransfer

  • Eftersom termotransferskrivare kräver färgband, är leveranskostnaderna högre än direkt termisk; termiska överföringsskrivhuvuden håller dock längre än direkta termiska skrivhuvuden.
  • Färgband kan vara slösaktigt om det är låg täckningsgrad.
  • För att erhålla optimal utskriftskvalitet vid termotransfer måste bandet och mediasubstratet vara kompatibla. Annars kan tillexempel värmen från skrivhuvudet smälta bandet på etiketten och orsaka interna skrivarproblem eller försämrad hållbarhet på utskriften.